Blog

Zaujíma vás minulosť mestskej časti Podunajské Biskupice? Je dlhá a bohatá, čo nám prezrádzajú nielen archeologické vykopávky, ale aj pátranie v archívoch či rozprávanie našich najstarších pamätníkov. Poďte si prečítať viac.
 

Už tradične si 4. mája pripomíname výročie nešťastnej udalosti, a to tragickej leteckej nehody, pri ktorej zomrel generál Milan Rastislav Štefánik. Hoci miesto nehody neleží v katastri Podunajských Biskupíc, v roku 1919 spadalo do obvodu miestnych četníkov. Čo sa dozvedáme z ich zápisov a rozprávania očitého svedka nehody?

V noci na 1. apríla boli po prvý raz bombardované Biskupice. V posledný marcový deň dostali miestni četníci rozkaz na evakuáciu do Devínskej Novej Vsi, ktorý sa však rozhodli ignorovať. Všetko staničný inventár zamurovali v pivnici pod stanicou a odišli do lesov. Nemecké vojsko sa snažilo stiahnuť. Na železničnej stanici v Biskupiciach výbušninami...

Posledný rok druhej svetovej vojny bol náročný. Zachytili ho viacerí pamätníci. Aj Podunajské Biskupice zažili mnoho strastí, bojov a dokonca aj bombardovanie. Ako presne vyzerali najnáročnejšie chvíle minulého storočia?